ראשי המועצות המקומיות בכפרים הערבים. חשוב שמשרד הבריאות יפעיל לחץ על ראשי הרשויות להקים מרכזים חדשים, לקיים הרצאות בתחום הבריאות (למשל הסברים של עובדי המרכזים הרפואיים לתושבים) ועוד. התקציבים המגיעים למגזר הערבי מספיקים, אולם אינם מנוצלים כיאות. אני מציעה שיהיה פיקוח על המועצות המקומיות הערביות. אם האוכלוסייה מעוניינת באוטונומיה ויש בעיה בפיקוח מצד גורמים יהודיים, אין בעיה כי הפיקוח יבוצע מצד גורמים ערביים. מה שחשוב הוא כי בעזרת התקציבים הללו, אנשים בעלי ידע בתחום הבריאות יוכלו לפעול מול תושבי הכפר.
לדעתי. במקרה של בנותיי, התמודדתי עם הבעיה, שאנשים רבים אינם דוברים את השפה העברית. הייתי עדה לקשיים של ממש בתקשורת עם האחות בטיפת חלב, ונאלצתי לתרגם לבנותיי. אני מציעה, בייחוד בתחום רפואת הילדים, שלצד האחות - אם זו אינה דוברת ערבית – יימצא אדם שתפקידו לתרגם.
חודש לאחר שילדתי את הבן שלי, לקחתי אותו לעשות לו חיסון. האחות שם הזמינה אותי לארבע פגישות. בפגישות האלו היא הדריכה אותי בעניינים שונים הקשורים לבריאות התינוק. בפגישות האלה השתתפו נשים ערביות, ולדעתי הן הפיקו מהן הרבה מאוד. גם אני הפקתי מהן, וזאת אף על פי שרמת המודעות שלי גבוהה, וקראתי הרבה בתחום. מציעה שמשרד הבריאות יארגן סדנאות דומות. אין מדובר בסדנאות דווקא בתחום בריאות הילד. לדבריה הסדנאות יוכלו לעסוק למשל גם בתאונות עבודה ועוד.
הביאו את השירותים הרפואיים לכפרים – פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק והתפתחות הילד, באופן שיחסוך מהפציינטים להגיע לערים ולהאריך את התורים שם. הציבור הערבי לא מודע לזכויותיו, וכי על האינפורמציה להיות מועברת לאזרחים, בין אם מדובר באימהות, בילדים, בקשישים וכו'.
הדרכה והגברת מודעות בבתי הספר, במרפאות ובקופות החולים, בפרט בתחומים של אורח חיים בריא ותאונות בבית.
הייתי מצפה ממשרד הבריאות שיבצע קמפיינים בתקשורת כעזרה לסדנאות. כמו כן בכל המרפאות, בבתי החולים וקופות החולים בעת ההמתנות לרופאים, בטלוויזיות אפשר לשדר, סרטים קצרים על עדות, העברת מידע בשפות שונות ..."
קיים פער במתן שירותי בריאות בין מרכז הארץ לפריפריה. מתן שירות שווה לכלל התושבים - שדרוג בתי החולים בפריפריה, בניית מכונים, עידוד כוח אדם מקצועי לעבוד בפריפריה.
לאסוף מידע מהשטח לגבי הצרכים של האוכלוסייה – למשל, להעביר שאלונים רלוונטיים לאנשי מקצוע כמו: רופאים, אחיות, עובדים סוציאליים, מרפאים בעיסוק, גננות, מורים וכו'). כל מי שבא במגע עם האוכלוסייה סופג את הדרישות, הצרכים ויודע מהם החסרים שקיימים אצלם, יודע גם את הדרך אליהם. לאפשר לאנשי מקצוע אלה להמשיך ולהעביר את הערותיהם, את חוויותיהם, את הבעיות שבהם הם נתקלים באופן קבוע וסדור. צרכים משתנים מעונה לעונה ומשנה לשנה. (להקים אתר רשמי ומסודר עם שאלות ותשובות, גזור לתחומי החיים השונים – באופן זה יוכלו אולי למצוא מענה מידי לשאלה שכבר עלתה ונענתה).
הפחתת ההשתתפויות העצמיות בגין תרופות וטיפולים רפואיים על בסיס קריטריון סוציו-אקונומי מובחן ואובייקטיבי, כגון מקבלי הבטחת הכנסה מביטוח לאומי (הדבר כרוך בשינויי חקיקה). הדעת נותנת כי הפחתת ההשתתפויות העצמיות תתרום לצמצום חסמים כלכליים בקרב האוכלוסייה הנזקקת בצריכת השירותים הרפואיים, ותגביר את ההיענות לטיפול תרופתי (Adherence), בד בבד עם שיפור במדדי איזון רפואיים כגון מדדי איזון סוכרת (HbA1c ) או שומנים בדם (LDL). מציע לבחון את המהלך באמצעות פיילוט, אשר ילווה במחקר והערכה.
בירוקרטיה: דובר כל כך רבות בקבוצות דיון בנושא זה ובנושאים קודמים - בירוקרטיה מרפה ידיים של מטופלים, בפרט ממעמד סוציו-אקונומי נמוך. יש להוציא כמה שיותר בירוקרטיה מידיי הרופאים והמטופלים ולהעביר למרכזי תפעול, כך שהעסק יעבוד בצורה חלקה יותר. באותו הקשר יש ליצור מערכת תורים שתבסס על דחיפות המקרה ולא על האוריינות הדיגיטלית / היכולת להמתין על הקו של המטופל.
יש להגדיר מחדש ובאופן רחב יותר מדדים לאי-שוויון ובעיקר יעדים שיש לעמוד בהם - בפרט ליעדים המייצגים "מה קורה בדרך" עד לקבלת טיפול מסוים, ולא רק יעדים דיכוטומיים כגון "האם קיבל טיפול כן/לא"
רשויות מקומיות: רשת "ערים בריאות" אמורה הייתה ליצור בסיס לסוג של מחלקות בריאות הציבור ברשויות, אך לצערי הדבר לא התממש. בסופו של דבר ללא שיתוף פעולה של ראשי הערים יהיה קשה למפות, להגיע ולטפל באוכלוסיות מוחלשות בריאותית (וכאלה יש בכל מקום - גם בתל-אביב "השבעה"). יש לחייב בחוק יצירה של מחלקות כאלה שיהיו הן תחת פיקוח מוניציפלי והן תחת חובת דיווח למשרד הבריאות ועמידה ביעדים.
אזורי פריפריה: כולנו יודעים מהם הפתרונות לטווח הארוך. לטווח הקצר או לטווח הביניים, יש לשקול לאחד מבחינת הציבור את שירותי הבריאות של כלל הקופות, כך שיותר רופאים ויותר שירותים יהיו זמינים ללא תלות בשיוך לקופה זו או אחרת.
צריך להכניס לשיתופי פעולה גם מנהלים קהילתיים. חשוב גם מדד תוצאה.
19 חברים | 0 הצבעות | 0 תגובות |