בהמשך לתוצאות סקר השחיקה שנערך במערכת הבריאות, אנו פונים אליכם על מנת שתסייעו לנו לקדם שינוי עבור פסיכולוגים מומחים במערכת הציבורית. נשמח לקבל מכם רעיונות והצעות לשיפורים שיאפשרו להגדיל את המימוש המקצועי של פסיכולוגים, כך שהמערכת תהיה מתאימה יותר לאלה השוקלים להצטרף אליה ולאלה העובדים בה.
בקצרה
השירות הפסיכולוגי במערכת הבריאות הציבורית בכלל והממשלתית בפרט, סובל ממחסור משמעותי בפסיכולוגים הנובע מסיבות שונות וביניהן עזיבות מרובות ומיעוט הצטרפויות, הקשורות גם לשחיקה בעבודה במערכת הציבורית. בשנת 2018 ערך משרד הבריאות סקר בנושא שחיקה בקרב כלל עובדי מערכת הבריאות הציבורית. ממצאיו העיקריים בקרב הפסיכולוגים הראו קשר חזק בין מידת השחיקה לעומס עבודה וכי טיפוח המקצוע ע"י המערכת ומעטפת מקצועית איכותית ומשמעותית תורמים להפחתת השחיקה. אנו מבקשים להיוועץ אתכם, הפסיכולוגים בשירות הציבורי, במטרה ללמוד על דרכים שיביאו לירידה במידת השחיקה שחווים פסיכולוגים, להצטרפות פסיכולוגים ולשימורם במערכת הציבורית. הצעות ורעיונות שיועלו ישמשו אותנו בבניית תכנית העבודה בנושא.
רקע כללי
מחקרים רבים בארגוני בריאות ברחבי העולם מצאו קשר בין שחיקה לבין פגיעה ברווחת העובד, המוטיבציה שלו, תפקודו ואיכות הטיפול הניתן על ידו, היעדרויות, עזיבה ופרישה מוקדמת. שחיקה מתפתחת כתוצאה מחשיפה חוזרת ונשנית ללחצים, והופכת לכרונית ללא טיפול. גורמי לחץ איתם העובד מתקשה להתמודד לאורך זמן הינם בעלי השפעה שלילית על בריאותו הפיסית והמנטאלית. גורמים המגנים על העובד מפני חווית לחץ מפחיתים את סיכוי לשחיקה ומשפיעים על רווחתו ותפקודו.
במסגרת התוכנית הלאומית למניעת שחיקה ערך משרד הבריאות בשנת 2018 סקר בקרב כלל עובדי מערכת הבריאות. מטרת הסקר הייתה לשקף תמונת מצב לאומית וארגונית בנושא חוסן ושחיקת עובדים, לזהות גורמים המשפיעים על שחיקת העובדים, ולשמש בסיס לקידום תכניות התערבות ברמה הלאומית והארגונית. על הסקר השיבו 641 פסיכולוגים מארגונים שונים במערכת הבריאות הציבורית. ממצאי הסקר הצביעו על כך שמדד השחיקה בקרב הפסיכולוגים עומד על 3.2, כשבעולם מקובל כי מדד של 3 ומעלה מצביע על מצב של שחיקה גבוהה הדורשת התערבות מיידית. גורמי הלחץ המשפיעים באופן שלילי ונמצאו בסקר בעלי קשר חזק לשחיקה בקרב הפסיכולוגים הם: "עומס עבודה" ו"קושי לשלב בין הבית לעבודה". בין המשאבים הארגוניים המגנים בפני שחיקה נמצא "הגיוון והעניין בעבודה". ממצא נוסף הצביע על קשר בין מדד השחיקה ו"התחושה כי מערכת הבריאות אינה מטפחת את המקצוע".
במסגרת התוכנית הלאומית הוקמו וועדות שונות של ארגונים וסקטורים שונים במערכת הבריאות, בתוכן גם וועדה של פסיכולוגים, במטרה להציע תכניות לחיזוק חוסנם של העובדים, וצמצום השחיקה והשלכותיה.
>> לתובנות מההתייעצות לחצו כאן
לממצאי סקר השחיקה במערכת הבריאות