משרד הבריאות מבקש לסייע לאימהות ומשפחות המעוניינות להניק, לממש את בחירתן. נבקש לשמוע ממך כיצד לדעתך יכול המשרד לפעול על מנת לתמוך בהנקה, מהן ההתלבטויות שעולות במהלך ההנקה ומהם האתגרים בשלבים השונים?
רקע כללי
הנקה וחלב אם הינם בעלי תרומה ייחודית לגדילה, לבריאות ולהתפתחות תינוקות וילדים וכן לבריאותן של האימהות. בשל ערכה המוסף הגבוה של ההנקה והשפעותיה הבריאותיות, הסביבתיות והכלכליות, תמיכה בהנקה הינה אסטרטגיה מרכזית בקידום בריאות הציבור.
ארגון הבריאות העולמי וגופים מקדמי בריאות בעולם קובעים כי הנקה בלעדית היא הדרך המותאמת להזנת התינוק עד הגיעו לסביבות גיל 6 חודשים, ולאחר מכן הנקה בתוספת מזון משלים עד גיל שנה ואף יותר, כל עוד ההנקה מתאימה לאם ולתינוק.
סקר תזונה שנערך בקרב תינוקות ופעוטות בישראל ופורסם בשנת 2014 (מב"ת לרך), מצא כי 91% מהאימהות לאחר לידה היו בעלות כוונה להניק, אולם בפועל כ-50% בלבד אכן הניקו עד גיל 6 חודשים, בעוד שיעור ההנקה הבלעדית בגיל זה עמד על 22% בלבד. נתונים שנאספו בטיפות החלב בין השנים 2016-2018 מעידים אף הם על ירידה מהירה בשיעורי ההנקה בשבועות הראשונים. עוד נמצא, כי הסיבות העיקריות להפסקת ההנקה הינן החשש של האם שאין לה מספיק חלב, חזרה לעבודה והתמודדות עם חברה לא מיניקה.
נתונים אלה מצביעים על הפער בין הבחירה והרצון של האימהות בהנקה לבין מימושה בפועל, ומעלים את הצורך להמשיך ולפעול למען תמיכה בהנקה בישראל.
בין הגורמים התומכים בהנקה ניתן למצוא הדרכה להנקה עוד לפני הלידה וכן לאחריה, מתן אפשרות להנקה בשעה הראשונה לאחר הלידה, הימנעות ממתן תרכובות מזון לתינוקות בבתי היולדות, עידוד מקומות עבודה תומכי הנקה ועוד.
נשמח לשמוע ממך על ההצלחות והאתגרים, המורכבויות והצרכים הקשורים בהנקה, על מנת שנוכל לגבש דרכי פעולה שיסייעו לאימהות ולמשפחות המעוניינות בהנקה לממש את בחירתן.